Jongeren vertellen hun ervaringen

Forums Onderwerpen Jongeren vertellen hun ervaringen

 • Dit onderwerp bevat 1 deelnemer en 0 reacties.
 • Post
 • Petra
  Sleutelbeheerder

  Wij zijn Spraakmakers

  Als je geen hart hebt voor dit werk moet je het niet doen

   

  In gesprek met Shalini van Wij zijn Spraakmakers ,samen met Et heeft zij het platform Wij zijn Spraakmakers voor jongeren die ervaring met het zorgstelsel hebben en inzetten om hier verandering en verbetering in te brengen.

  Shalini komt oorspronkelijk uit de sales bij een grote speler op de nationale markt en koos er voor om vrijwillig in te zetten voor de jongeren en hun vaak problematisch  verleden met jeugdzorg.

  Et heeft een methode om mensen letterlijk en figuurlijk een spiegel voor te houden.
  Wie ben jij ? En wie ben jij zonder je problemen? Wie heeft jouw eigenwaarde meegenomen en dit leed achter gelaten?

   

  Wie zijn spraakmakers?

  Een platform voor jongeren om bewustwording te creëren.

  Wij zijn spraakmakers is een platform voor en door jongeren, om bewustwording te creëren hoe het er aan toe gaat in de jeugdhulp. Maar ook hulp bij bijvoorbeeld zelfvertrouwen en verwerking.

   

  Wat is jullie ervaring met naasten van psychisch kwetsbaarheid?
  Jongeren hebben ervaring als naasten van mensen met psychisch kwetsbaarheid, zij zijn ervaringsdeskundige en kunnen ingezet worden om binnen het zorgstelsel een ander geluid te laten horen.
  Door zelf psychische hulp te krijgen omdat we door het bomen het bos niet meer zagen zijn we ver gekomen en hebben veel kunnen verwerken.
  Ook onze jongeren die wij inzetten (ervaringsdeskundigheid ) , zijn kwetsbaar in dat opzicht, velen hebben jeugdtrauma’s en zijn onder behandeling.

  Hoe gaat dat in zijn werk

  De verhalen van jongeren zijn te horen in een podcast en deze verhalen worden omgezet naar de realiteit.
  De gekkies, zoals de jongeren zich noemen, hebben tafelgesprekken met instanties. Allemaal gekkies is het omgekeerde van de maatschappij en is opgezet door Thomas van Andel van Jeugdbescherming Amsterdam.

  Missie is om de maatschappij bewust te laten worden van de werkelijke problemen die er zijn. Uitleggen hoe het werkt door ervaringsdeskundige. De kernboodschap is dan ook:
  Kijk waar ik vandaan kom en waar ik nu ben…prachtig krachtig.

  Wat is jullie ervaring met stigma?

  We merken dat de ervaringen met jeugdhulpverlening vooral negatief zijn, wij proberen ons in te zetten om binnen dat zorgstelsel verandering te brengen, dit doen wij door de verhalen van onze jongeren om te zetten naar podcasts om zo te laten horen vanuit de realiteit .

  Als kleurrijke verhalen niet in vakjes passen van diagnose of culturele achtergrond duikt het stigma steeds op. “Jij bent niet normaal”, ”jij bent slecht of vervloekt.”

  Of als de ander het stigma zielig of bijzonder heeft gekregen hebben naasten weer de verwachting mee gekregen om hun rug recht te houden en niet te klagen. Waarvoor kan het niet naast elkaar bestaan?

  Benieuwd naar de kleurrijke verhalen van Spraakmakers?

  Meer zien van Spraakmakers?Klik hier

   

   

   

   

   

   

Reageer op: Jongeren vertellen hun ervaringen
Mijn informatie: